top of page

חרדת ChatGPT

התפתחות הטכנולוגיה בעשורים האחרונים הכניסה לחיינו קדמה ואף נוחות. התפתחות זו דרשה מאיתנו להתאים את עצמנו ולרכוש ידע ומיומנויות חדשות, לפעמים מרצון ולפעמים מתוך הכרח.

לאורך השנים נוכחנו לראות כי התקדמות הטכנולוגיה יכולה להשפיע על חיינו לטובה, אך לפעמים גם ליצור סיטואציות ולעורר רגשות שליליים. כך למשל, במקום ללכת לסופר אנחנו מזמינים משלוח מהמחשב או הנייד. במקרה זה הטכנולוגיה מאפשרת לנו לחסוך זמן ומאמץ פיזי.

לעומת זאת האוכלוסיה המבוגרת פעמים רבות אינה מצליחה להסתדר עם ההתקדמות הטכנולוגית החדשה ועל כן נשארת עם תסכול רב. כמו למשל אדם מבוגר אשר צריך ליצור "רב קו" וללמוד איך לתפעל אותו כי נהג האוטובוס כבר לא מקבל כסף "רגיל".

בתחום התעסוקה ההתפתחות הטכנולוגית לוותה תמיד גם בתחושת פחד. - מפעלים רבים הכניסו מכשור טכנולוגי אשר הינו פרודוקטיבי יותר מעובדים ולכן רבים איבדו את עבודתם. - עולם הספרות המקצועית השתנה לחלוטין וכיום אנחנו מחפשים מידע Google ו-Youtube וכבר לא עושים שימוש באנציקלופדית "בריטניקה לנוער". - בתחום התרבות (המוזיקה והציור למשל) באמצעות הבינה המלאכותית כל אחד מאיתנו יכול להיות צייר/ זמר/ נגן מוכשר, ומחשב יכול ליצור שירים מצויינים שיופצו ברחבי העולם.


הטכנולוגיה ועולם היי-טק


לאורך השנים עובדי ההיי-טק לרוב ראו בהתפתחות הטכנולוגיה כאמצעי חיוני וחיובי. הקדמה עוררה בעובדים רבים את השאפתנות, את החשיבה היצירתית לפיתוח מוצרים חדשים ועוררה בהם רצון לשדרוג היכולות המקצועיות שלהם. התפתחות הטכנולוגיה בעולם ההיי-טק הייתה לרוב מקושרת לרגשות חיוביים כגון התרגשות, סקרנות, גאווה, התפלאות ואף שמחה.


לאחרונה ראינו התפתחויות טכנולוגיות רבות, המדוברת ביותר כעת היא תוכנת ChatGPT.

מדובר על תוכנה אשר נותנת מענה לצרכים רבים בצורה מדויקת, מהירה ויעילה. ישנם מתכנתים המשתמשים בתוכנה זו לכתיבת קודים ולצורך מציאת פתרון לבעיות קשות, אנשי שיווק נעזרים ביכולת הטכנולוגית לניסוח המידע השיווקי, תלמידים רבים ברחבי העולם נעזרים בה לכתיבת עבודות, והרבה מאוד אנשים נעזרים בתוכנה על מנת לכתוב פוסטים, מאמרים, לקבל ידע מקצועי ואפילו לצורך יצירת מכתבים רשמיים.

התוכנה הזו עד כדי כך טובה, פשוטה ושימושית שכמעט כל אחד יכול למצוא בה עזר.

ההתפתחויות הטכנולוגיות החדשות (AI) ובפרט כניסתו והצלחתו הבלתי מעורערת של ChatGPT מכניסים לחיינו הרבה דברים חיוביים אך הם גם נוגעים בנקודה הפחידה ביותר.

לאחרונה עובדים רבים בתחום ההיי-טק מדווחים על עלייה משמעותית בתחושת הלחץ והפחד הן ברמה האישית והן ברמת החברה. ההצלחה הגדולה של הטכנולוגיה החדשה מעוררת בקרב עובדים רבים את המחשבה כי הם ניתנים להחלפה (replaceable) ע"י טכנולוגיה שתספק מענה מהיר יותר, יעיל ויצירתי לכל בעיה- וזה מפחיד. ברגע אחד, הטכנולוגיה היא כבר לא כלי עזר שימושי בעולם ההיי-טק, אלא ממש הופכת להיות מתחרה ברמה האישית (ברמת העובד) ולא רק ברמת החברה. אנשים מתחילים לדבר ולבחון איך הם יכולים להיות יעילים ומועילים לחברה על אף הטכנולוגיה החדשה.

הפחד והלחץ המעוררים את העובדים צריכים להדאיג מאוד את מנהלי החברות במשק. כאשר פחד ולחץ נכנסים לתוך מקום עבודה בעצימות גבוהה אנשים פחות מרוכזים, מתוסכלים יותר בקלות, פאסימיים יותר, אפקטיביים פחות ועשויים לחפש דרכים על מנת לעורר בעצמם רוגע.

עד לכדי מחשבות על החלפת מקצוע.

כמו כן חשוב לזכור כי רבים האנשים אשר במצבי דחק בוחרים בחשיבה קטסטרופלית "זהו, לא תהיה לי עבודה בקרוב" ומדווחים כי הם חווים תחושת דכדוך. חשיבה זו מדבקת ועל כן עשויה במהרה להפוך לנחלת כלל עובדי החברה וליצור בעיות.


חשוב לזכור כי עולם ההיי-טק מאז ומתמיד היה רווי בלחצים ופחדים בעקבות התחרות הגלויה והסמויה בו, היוקרה שלו וגאוות היחידה. אם עד היום העובדים שלכם שאפו להיות מקצועיים ומוצלחים בהשוואה לעמיתיהם או בהשוואה לאנשים אחרים במשק, כעת העובדים שלכם משווים את עצמם לטכנולוגיה. וזה בעייתי.

כפי שאתם יודעים, אני מאמינה גדולה בכך שלחצים ופחדים הם חלק מחיינו אבל הם לא אמורים לנהל אותנו וכאשר הם מגיעים בעצימות גבוהה מידיי הקושי הרגשי רב.

אם תחשבו על זה, זה ממש כמו הכנת מרק עוף. המלח והפלפל חשובים לטעם של המרק אבל אם תשים מהם יותר מיידי זה פשוט לא טעים ולא אכיל.

כך הם חיינו עם לחץ וחרדה. מינון גבוה מדיי של לחץ ופחד ואנחנו במצב רגשי לא טוב.



אז מה עושים? המלצות לעובדים

  1. לא לחשוב שחור- לבן: הסיטואציה הזו אכן עשויה מאוד להלחיץ אך כעת חשוב להשתדל לא להסתכל על החיים בצורה של שחור ולבן, טוב או רע. לכל יתרון יש חסרון ולהיפך. התפקיד שלכם כרגע הוא לקחת את היתרונות של הטכנולוגיה ולהפעיל אותה לטובתכם. חשיבה דיכוטומית של טוב או רע (שחור- לבן) מעוררת הרבה תסכול, תחושת חוסר אונים, אכזבה ויוצרת ראייה פאסימית לחיים.

  2. דאגו להתפתחות האישית שלכם: הטכנולוגיה כל הזמן מתפתחת האם גם אתם רואים שהתפתחתם בשנים האחרונות? מתי בפעם האחרונה עשיתם סדנה להעשרה או השקעתם שעה בשבוע ללמידת מידע חדש?

  3. התרחקו מצורת חשיבה שלילית וקיצונית: מרמור הוא מדבק, שימו לב מי האנשים שסביבכם ושמרו בראש צורת חשיבה שתקדם אתכם. במידה ואתם שמים לב שסביבת העבודה שלכם היא שלילית נסו להעלות את הנושא אל מול הדרג הניהולי לצורך יצירת שינוי. לעיתים קרובות המנהלים לא שומעים את רחשי השטח וזה מידע חשוב מאוד.

  4. לא לקבוע את סוף הסרט: החיים הם דינאמיים ועל כן אין לנו יכולת באמת לדעת לאן הם יתפתחו. חשיבה קיצונית בה אתם שומרים על חשיבה של "ראיית שחורות" (ראו מאמר נפרד) תוביל אתכם לתסכול רב ולא תהיו עם אנרגיה מספקת על מנת למצוא פתרון למצב.


תשקיעו את האנרגיה שלכם בלהתקדם, לחדד יכולות שאין לטכנולוגיה ובעיקר לדעת איך להשתמש בה לטובתכם. בסוף, זה מה שהביא אתכם למקום שאתם נמצאים בו היום. עד היום לא נתתם לפחד מהטכנולוגיה לשלוט בצורת החשיבה שלכם אלא השתמשתם בה לטובתכם, המשיכו לעשות זאת.



אז מה עושים? המלצות למנהלים

  1. הקשיבו והכילו את הרגשות השליליים העולים מהשטח: אני שומעת תשובות של מנהלים אשר "מנפנפים" את חששות העובדים ודווקא תגובות אלו מעוררות עוד יותר פחד. תפקידכם כעת הוא להכיל את החשש ולעזור לעובד להתמודד בצורה הטובה ביותר. שאפו לקבל מידע מהשטח על התחושות והרגשות אתשר מעוררים כעת בחברה. ידע זה כוח, תשאפו לקבל אותו.

  2. דאגו לפיתוח העובדים: צרו תוכניות התפתחות אישית ושקפו אותם לעובדים, זה יגרום לעובד להרגיש שהחברה רוצה אותו לטווח רחוק וגם תחדד את ההבנה שמשקיעים בפיתוח שלו. התנהלות זו יוצרת תחושת ביטחון.

  3. חשבו על העתיד ושקפו זאת לעובדים: יצירת אפשרויות פיתוח מוסדרות ושיקוף התוכנית העתידית של החברה יוצרות תחושת ביטחון ומורידות "מהשולחן" ספקולציות אשר לרוב מעוררות חרדה ותסכול.

לסיום אספר לכם ששאלתי בעצמי את ChatGPT שתי שאלות חשובות: 1. האם לדעתו הוא יכול לעורר באנשים חרדה. 2. האם לדעתו הוא יכול להחליף אנשים בעבודתם.


קיבלתי תשובות "פוליטיקאיות", אשר מצד אחד מתייחסות לשאלה אך בו זמנית לא מתייחסות לבעיה האמיתית. אז אולי אפילו המחשב החכם לא הבין שעצם הנוכחות שלו בעולם הוא יכול לעורר אנשים לחוש חרדה ואולי בעצם הוא חכם מספיק כדי לא לשקף את הבעיה הזו כששואלים אותו על זה.


אז כן, הייתי יכולה לנסח שאלה קצת יותר מתחכמת וספציפית כדי להכניס אותו בדיוק למשבצת שאני רוצה (כמו שעושים עם פוליטיקאים) אבל האמת שתשובתו לא ממש רלוונטית. אני רואה את השטח, שומעת אותו ועובדת איתו. המטרה של המאמר היא לשקף ולעורר את השטח לעשייה, לייצירת שינוי והאם הצלחתי לעזור למישהו אחד, עשיתי את שלי.




コメント


bottom of page